Az El Greco-kiállításon jártunk

Az El Greco-kiállításon jártunk

A 2023-as év nem akármilyen élménnyel köszöntött be a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium diákjainak életébe. Legnagyobb meglepetésünkre meghívást kaptunk Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszonytól a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításának közös látogatására. 16 tanulónk részesülhetett ebben a különleges élményben.

Kedvesség és szervezettség fogadott bennünket, valódi díszvendégekként vonulhattunk be a múzeum egyik legcsodálatosabb belső terébe, a Román Csarnokba. A román kori templomot idéző terem szépségétől a gyerekek átszellemülve várták, hogy beléphessenek El Greco világába.

A gyönyörűen elrendezett és megvilágított festmények értelmezését a kifejezetten fiataloknak szóló tárlatvezetés nagymértékben segítette. Diákjaink aktívan vettek részt a képelemzésekben, találgatták a használt festéktípusokat, eszközöket, a „Vajon miért ábrázolhatja így a festő?” kérdésre okos, érett válaszokat adtak. Elnök Asszonnyal nyíltan, végtelen őszinteséggel beszélgettek a képek részleteiről, benyomásaikról.

Együtt csodálkoztunk rá az intenzív színekre, a dinamikusan mozgó alakokra. Ámulatba ejtett bennünket, hogy szinte érezni lehet a tűzgyújtó fiú arcán világló láng melegét, minden képen árad a fény, a festmény megvilágítja a saját szereplőit. Meghatódva néztük diákjainkat, ahogy hunyorogva észreveszik, hogy Jézus ruhája fénylik a legjobban, megtalálják a kép fő motívumát, kiolvassák Szent Alajos szeméből a szomorúságot, örvendezve ismerik fel a trójai történetet, megfejtik, hogy a felfelé megnyújtott alakok Isten felé mutatnak.

Szociálisan hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő diákjaink elképesztő érzékenységgel fordultak a festészet felé. Tudásbeli, műveltségbeli hiányosságaik ellenére – fejlett érzelmi intelligenciájuknak és nyitottságuknak köszönhetően – képesek a művészi élmény befogadására.

Novák Katalin Elnök Asszony a látogatás végén megajándékozott bennünket egy El Greco-festményt ábrázoló füzetcsomaggal, illetve néhány albummal, amelyeket a gyerekek azóta is nagy lelkesedéssel lapozgatnak. Hálásak vagyunk a meghívásért, hiszen megerősödtünk a művészet nevelő és oktató erejében, s reméljük még sok ilyen programra kísérhetjük el a kollégista gyerekeket.

Mihály Andrea

Fejlesztőpedagógus

2023. január 11. – Novák Katalin köztársasági elnök iskolások társaságában megtekintette a Szépművészeti Múzeum El Greco kiállítását

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük